Horizontaal gestuurd boren | HDDW

Horizontaal gestuurd boren is een methode om leidingen te leggen onder gebouwen, natuur of andere obstakels door. Bij horizontaal gestuurd boren kan de boorkop zeer nauwkeurig worden gestuurd. HDDW is een toepassing van horizontaal gestuurd boren waarbij een filterbuis wordt geplaatst in het boorgat, zodat water in de grond kan worden geïnfiltreerd of uit de grond onttrokken. HDDW staat daarbij voor Horizontal Directional Drilled Wells. Het Nederlandse bedrijf Visser & Smit Hanab heeft HDDW als techniek mede ontwikkeld en is momenteel wereldwijd een van de koplopers op het gebied van deze methode.

Toepassingen van horizontaal gestuurd boren en HDDW

De techniek van horizontaal gestuurd boren wordt vaak gebruikt om kabels en  pijpleidingen aan te leggen. Met deze techniek van horizontaal gestuurd boren is het ook mogelijk om een filterbuis (een HDDW) in de grond aan te brengen voor verschillende toepassingen. Als horizontaal gestuurd boren met een HDDW bijvoorbeeld wordt toegepast in een dijk, kan afhankelijk van de waterspanning  rond de buis water worden geïnfiltreerd of juist onttrokken. Dit verhoogt de dijkstabilisatie: er wordt gezorgd dat de dijk de juiste waterspanning behoudt. Andere toepassingen zijn het gebruik van de HDDW voor grondwaterwinning, warmtekoude opslag en bodemsanering. Voor een volledig overzicht van toepassingen, zie de toepassingen-pagina.

Hoe werkt horizontaal gestuurd boren met de HDDW?

Horizontaal gestuurd boren en een HDDW aanleggen begint altijd met het maken van een pilotboring. Dit houdt in dat de rig (grondboormachine) een boorkop en een boorstreng in de grond duwt en zo een boorgat maakt. Er wordt direct boorvloeistof aangebracht om de grond af te voeren en te voorkomen dat het boorgat instort. Na deze pilotboring wordt het boorgat groter gemaakt. Dit gebeurt één of meerdere keren, afhankelijk van wat de diameter van de leiding is. De laatste stappen zijn het inbrengen van de productiepijp (buis met filter) en het verwijderen van de boorvloeistof.

Wilt u meer weten over horizontaal gestuurd boren en HDDW? We zijn u graag van dienst met het verschaffen van de benodigde informatie.

Wij nemen contact met u op
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
* verplicht

bel direct * (0031) 078 6417356
Uw contactpersoon
Ruben Rothuizen
Ruben Rothuizen
Projectleider HDDW

Telefoon: +31(0)786 417 356
Mobiel: +31 (0)615 055 958
E-mail: r.rothuizen@vshanab.nl

Ruben Rothuizen op LinkedIn

:
HDDW video presentatie's Youtube video's
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief en u blijft altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van HDDW technieken.