HDDW – Horizontal Directional Drilled Wells (uitleg)

De Horizontal Directional Drilled Wells (HDDW) techniek is een unieke en bewezen methode voor grondwateronttrekking en -infiltratie. Deze nieuwe technologie heeft vele toepassingen en voordelen ten opzichte van andere (soortgelijke) technieken. In dit diepgaande artikel leert u wat de basisprincipes zijn van de HDDW techniek. Bovendien is deze tekst een transcriptie van onze video die de grondbeginselen nog beter uitlegt. Voor degenen die de voorkeur geven om te lezen, lees vooral verder. Wij raden u echter ook aan om de video te bekijken.

Video over onze HDDW techniek

De basis van de HDDW methode

HDDW staat voor ‘Horizontal Directional Drilled Wells’. Met behulp van een horizontaal gestuurde boring wordt een filterbuis aangebracht in een watervoerend pakket. Samen met de benodigde pomp ontstaat een filtersysteem dat grote voordelen biedt ten opzichte van conventionele methodes. Voor een optimale werking van een filter is een juiste afstemming tussen de bodemsamenstelling en de breedte van de filterspleet van groot belang. De grond direct om een filterbuis wordt omstorting genoemd. hddw vs. conventionele system

Oplossing voor regelmatige en onregelmatige bodemsamenstellingen

Bij een regelmatige bodemsamenstelling is het mogelijk vooraf de juiste perforatie van de filterbuis te bepalen. Zandlevering vindt hierdoor niet plaats, en het systeem blijft optimaal functioneren. Is de opbouw van de bodem echter onregelmatig, dan is de bepaling van de juiste breedte van de filterspleet onmogelijk. De HDDW lost dit probleem op. Met behulp van een kunstmatige omstorting wordt een optimale grondstructuur gecreëerd. Dit maakt de berekening van de perforatie weer mogelijk. Hierdoor wordt de zandlevering voorkomen en ontstaat een optimaal werkend filtersysteem.

De pilotboring

De aanleg van een HDDW start met een pilotboring. Aan de hand van nauwkeurige berekening maakt men een boorgang in het gewenste bodempakket. Tijdens de pilotboring wordt boorvloeistof ingespoten. Doorgaans een klei mix, die instorting van het boorgat voorkomt en de uitgeboorde grond transporteert. Na de pilotboring ruimt een zogenaamde ‘ruimer’ het boorgat tot de gewenste diameter is bereikt. Daarna wordt het filtersysteem aangelegd. Hiervoor wordt als eerste een mantelbuis aangebracht. Bij een regelmatige bodemsamenstelling maakt men gebruik van de natuurlijke omstorting. In de aangebrachte mantelbuis wordt een filterbuis getrokken. Zodra de filterbuis volledig op z’n plek ligt wordt de mantelbuis weer verwijderd. De aanwezige boorvloeistof wordt hierbij direct meegenomen naar buiten. De grond zakt om de filterbuis heen en het aanwezige water verspreidt zich over de grond en de filter. In het geval van een onregelmatige bodemsamenstelling is het noodzakelijk te kiezen voor een kunstmatige omstorting. De aanbreng hiervan kan op twee verschillende manieren.

Methode 1

Bij de eerste methode voorziet men de filterbuis vooraf van kunstmatige omstorting. Bij het verwijderen van de mantelbuis, zakt de grond op de aanwezige omstorting.

Methode 2

Bij de tweede variant is de mantelbuis aan de binnenzijde voorzien van hulpleiding. Deze extra leiding brengt bij het verwijderen van de mantelbuis de kunstmatige omstorting aan. Daarna zakt de grond wederom in en is het filtersysteem aangelegd.

Het ontwikkelen van de bron

Om een filtersysteem naar wens te laten functioneren, wordt de omstorting na de aanleg duurzaam geïntegreerd met de bodem. Dit heet: ‘het ontwikkelen van de bron’. Het verwijderen van de boorvloeistof bij het wegtrekken van de mantelbuis is een belangrijke eerste stap. Daarna wordt de omstorting geoptimaliseerd. Door middel van wateronttrekking met een hoog debiet of met behulp van mechanische trillingen worden de fijne deeltjes en de laatste resten boorvloeistof losgemaakt en via de filterbuis afgevoerd. Uiteindelijk ontstaat er een schone omstorting met een natuurlijke overgang naar het aanwezige bodemmateriaal. De HDDW is hiermee klaar voor gebruik.

Toepassingen van de HDDW

De HDDW is inzetbaar voor:

 • Drinkwateronttrekking;
 • Warmte koude opslag;
 • Sanering;
 • Grond- en dijkstabilisatie;
 • Infiltratie hemelwater; en
 • Grondwaterbeheer.

Voordelen van de HDDW

.. en heeft de volgende voordelen. Een HDDW:

 • Wordt in één, mogelijk dun, watervoerend pakket gelegd;
 • Geeft een grote capaciteit per filter;
 • Is goed te onderhouden;
 • Geeft minder pompen en leidingen; en
 • Neemt minder ruimte in beslag.

In het kort (samenvatting)

De HDDW biedt u een duurzame oplossing voor hoogwaardige toepassingen voor wateronttrekking of –infiltratie tegen een minimale ‘Total Cost of Ownership’. Wilt u weten welke specifieke voordelen gelden voor uw toepassing? Lees dan verder op www.hddw.nl.

Lees verder

 • Harry Bos, Resultaten DMC-systeem in AIO experiment 2012, October 5th 2012 (PDF)
 • Jan Willem Kooiman, Oman-Netherlands, Masqat, October 16th 2010 (Engels) (PDF)
 • Dutch Water Sector on the HDDW technology, April 1st 2007 (Engels) (Article)
 • Meer educatieve video’s vindt u op ons Youtube kanaal.
Wij nemen contact met u op
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
* verplicht

bel direct * (0031) 078 6417356
Uw contactpersoon
Ruben Rothuizen
Ruben Rothuizen
Projectleider HDDW

Telefoon: +31(0)786 417 356
Mobiel: +31 (0)615 055 958
E-mail: r.rothuizen@vshanab.nl

Ruben Rothuizen op LinkedIn

:
HDDW video presentatie's Youtube video's
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief en u blijft altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van HDDW technieken.