Groningse zeedijk sterker door HDDW

Dijken in Nederland staan steeds vaker onder druk van extreem weer. Om te voorkomen dat dijken hierdoor bezwijken ontwikkelde VolkerWessels Telecom het Dijkmonitoring- en Conditioneringsysteem (DMC) samen met Visser & Smit Hanab en Landustrie. Dit systeem houdt de dijken in de gaten en grijpt in als dat nodig is. Onlangs is het DMC aangelegd in de zeedijk langs de Noord-Groningse kust. Visser & Smit Hanab legde de eerste twee HDDW’s in een dijk aan.

Uit dijkinspecties is gebleken dat de zeedijk die Noord-Groningen beschermt tegen de Waddenzee op een aantal plaatsen te zwak is voor de toekomst. Waterschap Noorderzijlvest, beheerder van de waterkeringen, gaat zwakke dijkvakken daarom versterken. Het waterschap maakte daarbij gebruik van het Dijkmonitoring- en Conditioneringsysteem (DMC).

Piping

Het DMC onttrekt water aan de dijk met behulp van een filterbuis en een pomp. Het systeem voorkomt vooral het fenomeen ‘piping’. Piping ontstaat als zeewater bij hoogwater onder de dijk doorstroomt, zand uit het dijklichaam wegspoelt en dit afzet in de sloten achter de dijk. Onder de dijk ontstaat dan een holte (pipe) die kan instorten waardoor de dijk kan verzakken of doorbreken. Om piping te voorkomen meten de sensoren in de filterbuis van het DMC de waterdruk en temperatuur in de dijk. Zodra ‘piping’ dreigt, geven de sensoren via een glasvezelkabel door dat het systeem water aan de dijk moet onttrekken. Dit gebeurt via de filterbuis in het dijklichaam en een pomp. In de filterbuis zitten sleuven waardoor het water in de buis stroomt en vervolgens weggepompt wordt naar een sloot.

HDDW

Rondom de filterbuis zit een kunstmatig aangebracht zandpakket van grof filterzand. Dit wordt HDDW genoemd. De omstorting voorkomt dat zand uit het dijklichaam in de filterbuis terecht komt. In de Groningse zeedijk zijn twee filterbuizen met zandomstorting, HDDW’s, aangelegd. Visser & Smit Hanab legde de twee buizen aan door middel van HDD-boringen. HDDW is enkele jaren geleden ontwikkeld voor drinkwaterprojecten. De toepassing van HDDW voor dijken is voortgekomen uit het experiment van Stichting IJkdijk. Uit dit experiment bleek dat DMC heel geschikt is om dijken te versterken. En dus werd besloten het systeem toe te passen op een bestaande dijk; de Groningse zeedijk.

De eerste van de twee boringen verliep voorspoedig totdat de mantelbuis vastliep tijdens het uittrekken. Uitvoerder Joey Vetter legt uit: ‘De oorzaak bleek een ophoping van grondresten achter de speciaal ontworpen kop voor het aanbrengen van de zandomstorting. Met een spoelring die biologisch afbreekbare boorspoeling spuit, hebben we de opgehoopte grondresten verwijderd. Bij de tweede boring hebben we de ervaringen van de eerste boring gebruikt en ging het uittrekken sneller’. Ondanks de korte en uitdagende uitvoeringsperiode zijn beide HDDW’s op tijd opgeleverd en werken ze optimaal.

Het DMC valt ook in de smaak bij andere waterschappen. Er zijn verschillende dijktrajecten, waarbij DMC een goede kans maakt om toegepast te gaan worden. Het is nog even afwachten hoe dat afloopt, maar het geeft in elk geval aan dat het DMC met de HDDW van Visser & Smit Hanab door de markt wordt gewaardeerd. Een extra waardering blijkt uit het feit dat het DMC de Waterinnovatieprijs 2012 heeft gewonnen.

hddw noordzijlvest 1

Wij nemen contact met u op
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
* verplicht

bel direct * (0031) 078 6417356