Waterwinning

Water lijkt heel vanzelfsprekend uit de kraan te komen, maar schoon drinkwater is er niet zomaar. Waterwinning is een specialistisch proces. Het opgepompte water mag bijvoorbeeld geen bacteriën bevatten. Het water moet met constante hoeveelheid worden gewonnen en bovendien mag de natuur daarbij niet worden gehinderd.

Een methode van waterwinning die tegenwoordig wordt toegepast, is waterwinning via een HDDW. HDDW staat voor Horizontal Directional Drilled Wells.

Drinkwaterwinning met HDDW

HDDW is een zeer betrouwbare manier om drinkwater te winnen en een zeer goed alternatief voor de ouderwetse manier van drinkwaterwinning. In plaats van meerdere verticale putten aan te leggen voor de waterwinning, wordt bij HDDW een lange ‘horizontale’ put aangelegd. Dit is een arbeid- en onderhoud besparende manier van drinkwaterwinning en daarom tegelijk een kostenbesparende methode van waterwinning.

Door geavanceerde filtertechnieken is het drinkwater van hoge en constante kwaliteit. Het filter en de omstorting zijn eenvoudig te regenereren en schoon te maken. Bovendien is drinkwaterwinning met de HDDW op verschillende plekken mogelijk.

KWR, IF-Technology, TU-Delft, Vitens, Brabant Water, Waternet en Wavin hebben in samenwerking met Visser & Smit Hanab de eerste full-scale HDDW aangelegd. Het doel van deze HDDW is om te onderzoeken onderzoeken wat de beste methode is voor het aanleggen van een horizontaal filter voor (drink)waterwinning. Lees hier meer over dit project voor drinkwaterwinning in Nieuwegein.

Grondwaterwinning met HDDW

HDDW grondwaterwinning kent een aantal voordelen, zoals de hoge capaciteit van waterwinning. Dit komt doordat wij gebruik maken van een horizontale filterbuis, die in z’n geheel in een bepaald watervoerend pakket ligt. Een ‘traditionele’ verticale put gaat door veel verschillende grondlagen heen, waarvan maar een gedeelte watervoerend is. Dit verschil verklaart ook het verschil in de kwaliteit van het water. Die is met een HDDW heel constant, aangezien er water wordt gepompt uit dezelfde waterlaag. Grondwaterwinning bij een verticale put is soms lastiger. Dat komt doordat bij zulke waterwinning water uit verschillende lagen wordt gepompt.

Zeewaterwinning met HDDW

Ongeveer 70% van de aarde is bedekt met zeewater, de HDDW maakt daar dankbaar gebruik van door de zeebodem als filter te gebruiken. Met deze manier van zeewaterwinning wordt de instroom van ongewenst materiaal (bacteriën, algen, zand en vuil) voorkomen en zijn door de lage stroomsnelheden op de zeebodem de effecten op het aquatisch milieu minimaal. Ook zijn de onderhoudskosten voor de membranen, die het zout uit het zeewater halen, lager en hoeven er minder chemicaliën aan het water toegevoegd te worden.

Contact

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van waterwinning volgens de HDDW-methode? Neem contact met ons op voor meer informatie. We zijn u graag van dienst.

Wij nemen contact met u op
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
* verplicht

bel direct * (0031) 078 6417356